Gazpacho – der Klassiker

När det är varmt ute vill man gärna ha luncher som är lättlagade, enkla att ta med till picknicken eller stranden – och att de svalkar. Med hjälp av en blender kan du mixa kalla soppor på nolltid – här är tre favoriter.

Gazpacho – der Klassiker

Diese spanische Suppe ist perfekt für heiße Sommertage.

Zutaten:
1 rote Paprika
1 Handvoll frisches Basilikum
3 Tomaten
1 große Knoblauchzehe
1 Schalotte
1/2 Gurke
200 ml Gemüsebrühe
1/2 TL Kräutersalz
1 Prise Zucker
1 Spritzer Zitronensaft
Schwarzer Pfeffer
Tabasco

Zubereitung:
Paprika und Tomaten in Stücke schneiden, Knoblauch und Schalotte grob hacken. Gurke schälen und ebenfalls in Stücke schneiden.
Mit Basilikum, Brühe, Salz, Zucker und Zitronensaft mixen. Mit Pfeffer und Tabasco abschmecken. Mindestens 1 Stunde in den Kühlschrank stellen.
Suppe kalt und mit Croutons servieren.

Avocadosuppe

Erfrischende Suppe.

Zutaten:
2 Avocados
1 Zitrone
1/2 Schalotte
Frischer Dill
Frischer Koriander
Tabasco
Meersalz
250 g Naturjoghurt

Zubereitung:
Alle Zutaten im Standmixer pürieren.
Abschmecken und in den Kühlschrank stellen.
Im Glas oder in Suppentellern servieren und mit etwas Olivenöl, gerösteten Kürbiskernen, gehackten Kräutern und einem Zweig Dill anrichten. Die Suppe schmeckt am besten, wenn sie frisch ist, und sollte daher noch am gleichen Tag verzehrt werden.

Melonen-Gurken-Süppchen

Perfelt als kalte Beilage, z. B. auch beim Grillen.

Zutaten:
1 Gurke
1/2 Galiamelone
1/2 Schale Crème Fraiche
1 EL Olivenöl
1 EL Weißweinessig
100 g Kerbel
50 g Minze
Salz und Pfeffer

Zubereitung:
Melone schälen und entkernen. Gurke und Melone in Stücke schneiden und in den Standmixer legen. Mit den anderen Zutaten pürieren und mit Salz und Pfeffer abschmecken. Gekühlt servieren.

Vanliga frågor om kalla soppor

Vilket land kommer gazpacho ifrån?

Den kalla grönsakssoppan kommer från början från södra Spanien, närmare bestämt Andalusien. Gazpacho görs med råa grönsaker och kyls sedan ner för att avnjutas kall. Den perfekta soppan att äta en varm sommardag!

Kan man bli mätt på soppa?

En kall soppa mättar inte särskilt mycket, men den fungerar däremot väldigt bra som en förrätt eller ett komplement till måltiden. När det är varmt utomhus kan det också vara praktiskt att äta en näringsrik soppa som svalkar. Kalla soppor fungerar också utmärkt som ett mellanmål, på egen hand eller tillsammans med exempelvis en smörgås.

Vad betyder gazpacho på svenska?

Gazpacho betyder kall grönsakssoppa och är en rätt gjord på råa grönsaker. Soppan kan innehålla paprika, tomat, gurka, lök osv. Den serveras kall med brödkrutonger.

Vad kan man dricka till gazpacho?

Undvik tunga viner när du äter gazpacho och välj hellre ett lätt vin - antingen vitt, mousserande eller rosé. Tänk på att drycken ska vara frisk för att passa ihop med den kalla och fräscha maträtten.

Fler recept