Gefrorene Beeren. Unsere Tipps zum Einfrieren von Lebensmitteln.

Att frysa in mat och matrester är ett väldigt bra sätt att minska matsvinnet, spara pengar och se till att alltid ha lite färdigt käk hemma. Men all mat är inte lika lämpad för frysen, och sättet som du fryser in den på kan göra stor skillnad. 

Moderne Gefrierschränke sind viel intelligenter und effizienter als die alten Monster, mit denen du aufgewachsen bist, aber trotzdem solltest du sie und die Lebensmittel darin richtig behandeln.

Einige Dinge, die du beim Einfrieren von Lebensmitteln tun – und lassen – solltest. 

Frysa in mat - såhär gör du:

Följande är bra att tänka på när du väljer att lägga in mat i frysen.

  1. Märk maten med innehåll och datum.

    Ett tips är också att ange sista datum för förbrukning, då olika saker håller olika länge även fryst. Tumregeln är att fet mat håller kortare tid än mager.

  2. Packa i täta förpackningar.

    Packa bröd, grönsaker, frukt och bär i täta förpackningar, till exempel zip-påsar eller tätslutande bunkar. Då håller de längre. 

  3. Låt varm mat svalna först.

    Innan du stoppar maten i frysen kan du låta den svalna i ett kallt vattenbad.

  4. Frys in mindre portioner.

    När du ska frysa in mycket mat (en stor laddning köttfärssås, till exempel), dela upp den i mindre, portionsstora, förpackningar. Då går det snabbare att både frysa och tina upp den.

  5. Tina maten i kylen.

    Det skonsammaste sättet att tina fryst mat är att ställa den i kylen 24 timmar innan du behöver använda den. Om du har bråttom – använd ett kallt vattenbad.

Mat att frysa in - hur länge håller olika livsmedel i frysen?

  • Kakor, bullar och annat som innehåller mycket fett: 3 månader.  
  • Matbröd: 12 månader 
  • Bär, frukt och grönt: 12 månader 
  • Fet fisk och kött: 6 månader.  
  • Mager fisk/kött: 12 månader. 

Was du beim Einfrieren von Lebensmitteln nicht tun solltest:

  • Friere keine Produkte mit hohem Wassergehalt ein, wie z. B. Kartoffeln, Gurken und Kopfsalat. Geschmack und Textur werden beim Einfrieren zerstört. Auch Joghurt und Dickmilch lassen sich schlecht einfrieren und werden klumpig und wässrig. 
  • Keine heißen Lebensmittel in den Gefrierschrank legen. Sonst steigt die Temperatur darin und Lebensmittel in der Umgebung können verderben.
  • Lebensmittel vor dem Einfrieren nicht länger als 2 Stunden bei Raumtemperatur stehenlassen. Dies kann zu Bakterienwachstum führen. 
  • Keine halb gefüllten Packungen in den Gefrierschrank legen, da es im leeren Teil zu Gefrierbrand kommen kann. Dosen und Behälter so gut wie möglich füllen – aber Platz lassen, damit sich die Lebensmittel ausdehnen können. 
  • Ein Gefrierschrank sollte voll sein, weil er die Temperatur besser beibehält und weniger Energie verbraucht als ein leerer.

Tipps zum Einfrieren!

Die optimale Temperatur im Gefrierschrank ist -18 °C. So werden Lebensmittel gut gelagert und wenig Strom verbraucht. Schon ein Grad weniger verbraucht bis zu 5 % mehr Strom.

Vanliga frågor om hur man fryser in mat

Kan man frysa in kokt ris?

Enligt Livsmedelsverket är det bra om riset kan svalna i kylskåpet innan man ställer in det i frysen. Det går alltså bra att frysa in ris, men man ska undvika att ställa in varmt ris direkt i frysen.

Kan man frysa in kokt pasta?

I praktiken är det inga problem att frysa in kokt pasta, däremot kan smaken och konsistensen förändras och upplevas som något sämre. Ett tips är att, innan du fryser in pasta, hälla på en matsked med olivolja för att förhindra den från att klibba ihop sig.

Kan man frysa in potatisgratäng?

Potatisgratäng kan stå 5-7 dagar i kylskåpet, men om du har gratäng som blivit över kan du utan problem frysa in den i matlådor för att värma upp den vid ett senare tillfälle. Fryst potatis kan dock bli lite vattnig och lös - ett tips är därför att att addera lite grädde till gratängen när du värmer upp den.

Kan man frysa in skivad ost?

Skivad ost kan frysas in utan problem. Även skivad hårdost kan frysas in. I det fallet ska du skära osten i skivor och därefter stapla dem med bitar av bakplåtspapper mellan varje ostskiva. Placera osten i fryspåsar och pressa ut luften innan du lägger den i frysen.

Kan man frysa in chips?

En oväntad sak som kan frysas in är chips. Nästa gång det blir chips över efter en fest föreslår vi att du lägger in dem frysen - på så vis kommer de behålla sin krispighet. Därefter kan du plocka fram dem när du blir chipssugen. Du kan faktiskt äta dem direkt ur frysen!

Weiterlesen